Full service installatiebedrijf in Hilversum

Schoorsteenveger is noodzaak!

Ketelaar Hilversum: “een vakbekwaam schoorsteenveger is noodzaak

Marc Noordhuis schoorsteenvegerEr zijn ongeveer 2000 kleine en grote schoorsteenbranden per jaar. Volgens ons kunnen een onjuiste constructie van de schoorsteen, onjuiste diameter van het rookkanaal, verkeerde brandstof en foute stooktechnieken enkele oorzaken zijn van schoorsteenbrand.

Jaarlijks vegen

De schoorsteen moet jaarlijks worden geveegd. Schoorsteenvegen is noodzaak, het gaat om je veiligheid en gezondheid. Ketelaar Installatie Service adviseert de schoorsteen jaarlijks te laten nakijken. Bij Ketelaar werken vakmensen met jarenlange ervaring in het reinigen van schoorstenen en ventilatiekanalen. Tevens kan Ketelaar schoorsteenvoeringen voor je monteren.

 Erkend schoorsteenveger

Ketelaar is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond ASPB®. De ASPB® is de landelijke organisatie van schoorsteenveeg bedrijven. ASPB® staat voor kwaliteit, vakmanschap en dienstverlening. Op de website van de Brandweer wordt de aanbeveling gedaan een bedrijf in te schakelen dat is aangesloten bij de ASPB®.

 

Camera-inspectie

Ketelaar Installatie Service is ook gespecialiseerd in het uitvoeren van camera-inspecties. Met een geavanceerd camerasysteem kan Ketelaar binnen in een schoorsteen- of ventilatiekanaal kijken. Verstoppingen, asbest en mogelijke andere knelpunten kan Ketelaar opsporen.

 Open verbranding

Een conventionele openhaard of kachel op gas werkt volgens het systeem van “open verbranding”. Dat wil zeggen dat de voor de verbranding nodige zuurstof direct uit de ruimte wordt gehaald waar de kachel staat. De rookgassen worden afgevoerd via schoonsteen of rookkanaal. In woningen met mechanische ventilatie of met een open keuken met afzuigkap is het niet toegestaan om dergelijke stooktoestellen te plaatsen zonder het nemen van speciale maatregelen.

 Koolmonoxide

Ieder jaar maakt koolmonoxide slachtoffers. Mensen maken melding van hoofdpijn en duizeligheid, worden ter observatie opgenomen en soms is de afloop veel erger. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar: kleur- en geurloos. Het gas ontstaat bij onvolledige verbranding. Bij twijfel moet je maatregelen nemen: Laat Ketelaar voor de zekerheid een koolmonoxidedetector installeren.

De kleur van de rook

De kleur van de rook uit de schoorsteen zegt iets over het stookgedrag. Witte rook is als regel een teken van goede verbranding. Donkergrijze rook geeft het signaal af, dat de verbranding steeds onvollediger is. Zwarte en dikke vette rook wijzen op een hoog roetgehalte.

Algemene  tips

Maak de asla nooit helemaal leeg, laat een laagje as van ongeveer 3 cm op de bodem van de vuurplaat liggen. Dit beschermt de vloer beter tegen hitte en het vuur brandt hierdoor beter.

  • Gebruik nooit(!) brandbare vloeistoffen om openhaard of kachel aan te maken
  • Gebruik bruine aanmaakblokjes of aanmaakhout. Stapel niet teveel hout, vul regelmatig bij. Zo kan kachel of openhaard op volle capaciteit doorbranden. Doof het vuur niet uit door de luchttoevoer af te snijden. Daar komen veel schadelijke gassen bij vrij.

 Meer informatie?

Bel 035-6244566 of reageer op het formulier op de rechterzijde!