Full service installatiebedrijf in Hilversum

Onderhoud of vervang een cv-ketel buiten het stookseizoen

cv ketelVeel mensen wachten met het onderhoud of vervanging van de cv-ketel tot het stookseizoen begint. Terwijl het voordelen heeft om dit in de lente of zomer te doen. Advies inwinnen over duurzame oplossingen bij een specialist is aan te raden

Gevolgen slecht onderhoud

Een negen jaar oude cv-ketel waaraan nooit onderhoud is gepleegd blijkt tijdens een inspectie helemaal verstopt: de monteurs van Ketelaar Installatie Service in Hilversum kijken er niet van op. “Vervanging is in zo’n geval al snel noodzakelijk”, zegt Jan Haselager, directeur van Ketelaar. Zonde, vindt hij, want een goed onderhouden ketel gaat jaren langer mee en stookt zuiniger. “Slecht onderhoud kan bovendien gevolgen hebben voor door fabrikanten afgegeven garanties.”

Open stooktoestellen

Ook open stooktoestellen als oude geisers ziet Ketelaar nog regelmatig. Open aan de onderkant, met een direct bereikbare vlam. Zeker wanneer men in de winter de ramen vaker sluit zijn die oude toestellen niet ongevaarlijk, want door een combinatie van te weinig zuurstoftoevoer, onvoldoende rookgasafvoer en gebrekkige ventilatie kan er in een afgesloten ruimte snel koolmonoxide ontstaan en loop je het risico van koolmonoxidevergiftiging.

Hoog energieverbruik

Het gebruik van dergelijke verouderde toestellen brengt risico’s met zich. Maar niet alleen dat. Ook het energieverbruik is onnodig hoog. En daarmee ook de stookkosten. Ook al functioneert een oudere ketel misschien nog prima, kan het toch lonen om over te gaan op een nieuwe, zuiniger ketel. Met een zuinige combiketel voor centrale verwarming en water, zoals een hr 107 combiketel, kan het gasverbruik flink dalen. Een Gaskeur HR107 betekent dat de ketel een rendement van 107 procent moet kunnen halen. Haselager van Ketelaar: “Met een nieuwe Hoog Rendement (HR)ketel kan jaarlijks wel een paar honderd euro bespaard worden.” Daarnaast is een zuinigere ketel beter voor het milieu omdat die minder CO2 uitstoot.

Stookseizoen

Waar schoolbesturen hun gebouwen en installaties in de zomer winterklaar maken, wachten particulieren volgens Haselager vaak met een onderhoudsbeurt of nieuwe ketel tot het stookseizoen begint. Beter zouden ze dit in het voorjaar of in de zomer kunnen plannen. “Een ketel installeren kost een monteur al gauw een werkdag. Dan zit men uren zonder verwarming en warm water. En de agenda van installatiebedrijven is juist in die periode meestal goed gevuld.”

Advies van een expert

Voor het installeren van een ketel is het raadzaam een specialist in te schakelen. Zo moeten luchtaanvoer- en rookafvoerbuizen goed gebeugeld zijn en niet los kunnen raken. Horizontale delen moeten vakkundig geplaatst zijn zodat condens goed kan worden afgevoerd. Een expert kan bovendien adviseren over onderhoud en service, zoals een 24/7 storingsdienst. Maar ook informeren over andere duurzame oplossingen, zoals een warmtepomp. Haselager: “Een warmtepomp is een forse investering, maar kan bij nieuwbouw interessant zijn. Zeker als er daarvoor gunstige leningen of subsidies mogelijk zijn.”
Enkele tips van Ketelaar:
o Let bij de aanschaf van een cv-ketel goed op wat wel en niet in de prijs inbegrepen is en of het een energiezuinige cv-ketel betreft
o De druk van uw ketel moet op peil gehouden worden
o Uw cv-ketel dient minstens een keer per jaar schoongemaakt te worden